18 Mayıs 2009

HAKAN TÜTÜNCÜ

Kepez ilçesinin genç belediye başkanı Hakan Tütüncü, yerel seçimlerin ardından en çok merak edilen belediye başkanı oldu. Hem iktidarın Antalya’daki tek temsilci belediyesi olması hem de yaşının genç olması bütün dikkatleri Kepez ilçesine çekti.
8 yıllık siyaset hayatının ardından adaylığı açıklanan Tütüncü, siyasete de yeni bir soluk getirdi.
Hem avukatlık mesleğinin hem de yaşının genç olmasının bir çok avantajını yaşayan Hakan Tütüncü, her sabah 05.00’te bölgedeki arazileri gezerek başladığı mesaisinde gün boyu da yoğun bir tempoyla çalışmaya devam ediyor.
Uzun yıllardır Divan Edebiyatı ile ilgilenen ve 6 yıldır fotoğraf çektiğini söyleyen Tütüncü, ilerleyen dönemlerde bir fotoğraf sergisi açmayı planladığını söyledi. Kitap okumanın bir hobi değil, yaşam tarzı olduğunu belirten başkan, her gece düzenli olarak Divan Edebiyatı çalıştığını ve kitap okuduğunu söyledi.
Belediye Başkanlığı öncesinde bir çok ülkeyi gezme fırsatı olduğunu ve birikimlerini de Kepez ilçesi için kullanacağını belirten Tütüncü, “Kepez Antalya’nın göz bebeği olacak” dedi.
Siyasette yeni bir isim olmasına rağmen kişisel donanımı ve birikimleriyle şimdiden Kepezlilerin gönlünde taht kurmuş olan Tütüncü, halkı temsil eden bir başkanın hem halkın içinde olması gerektiğinin hem de sanatsal yönlerinin bulunmasının bir ayrıcalık yarattığının farkında…
Sadece yol, park yapmaya, tapu dağıtmaya gelmediklerini önemle vurgulayan Tütüncü, Yunus Emre’nin “Ben gelmedim dava için/Benim işim sevi için/Dostun evi gönüllerdi/Gönüller yapmaya geldim” dizelerini anımsatarak “Bizim çok daha önemli bir hedefimiz var, vatandaşlarımızı emanet bilinciyle sahiplenerek, gönüllerini kazanacağız. Niyetimiz budur” dedi.
Seçim öncesinde olduğu gibi seçim sonrasında da esnaf ve ev ziyaretlerinin devam ettiğini söyleyen Hakan Tütüncü, bunun vatandaşlarda şaşkınlık yarattığını” Bizler sadece beş yılda bir uğrayan belediye başkanlarına alışkınız. Siz bizi şaşırttınız” diyen Kepezlilerin ilgisinin kendisini çok mutlu ettiğini belirterek, “Manevi yönden huzuru yakalarsanız işlerinizi daha bir şevkle takip ediyorsunuz bu da başarıyı getiriyor” dedi.
Kepez Belediyesi’nin genç, dinamik ve güleryüzlü Başkanı Hakan Tütüncü, bu hafta çalışmalarını ve planlarını bizlerle paylaştı. Yoğun bir seçim sürecinin ardından aynı yoğunluğun devam ettiğinin ve aldığı sorumluluğun farkında olduğunu belirten Tütüncü’yle, Kepez ilçesini ve sorunlarını konuştuk.

-Siyaset sizin için ne ifade ediyor?
Siyaset her türlü kaynağı yerli yerinde kullanarak insana hizmet etme sanatıdır.
Siyaseti, bir makam/mevki, şan/şöhret, sen/ben kavgasının çok ötesinde görmekteyim. Bu ülkenin evlatları olarak bizler milletimizin imkânlarıyla yetiştik, bu günlere geldik.
Bu ülkenin en iyi okullarında eğitimimizi tamamladık. Hal böyle iken bizler kendi kabuğuna çekilerek, küçük dünyalarında ufak mutlulukların peşinde koşanlardan olmamalıyız. Şimdi biz de milletimize hizmet etmek için çok çalışarak onlara vefa duygularımızı ödemeliyiz. Milletimizin gelecek hedeflerini gerçekleştirmede gayretimizle, çabamızla milletimize küçük de olsa bir katkı sağlayarak arkamızda güzel izler bırakabilirsek ondan dolayı bahtiyarlık duyarız. İşte siyaseti bu noktada bir araç olarak görüyor ve millete hizmet bakımından bu aracı etkin bir biçimde kullanmak gerektiğine inanıyorum. Genel olarak siyasette ve özel olarak da seçimle gelinen noktalarda insanların kendilerini bir bayrak yarışçısı olarak görmeleri gerektiğine inanıyorum. Bu bakış açısıyla hareket ederek asıl olanın millete bir artı değer katmak olduğunu düşünüyorum. Esas itibariyle bu bakış açısına sahip olanların zor ve zahmetli bir yolculuğa çıktıklarını gayet iyi biliyorum. Bizler böyle bir yolculuğa çıktık. Bu yolculuk içerisinde birçok zahmeti, türlü türlü çileyi barındırıyor. Bunu da gayet iyi biliyorum.
-Siyasete ne zaman başladınız?
Siyasete 2001 yılında Hukuk Fakültesini bitirdikten sonra AKP’nin kuruluş aşamasında başladım. AKP’nin Gençlik Kolları Proje İl Başkanlığını yaptım Antalya’da ve ondan sonra da adım adım siyaset serüvenimiz devam etti.
-Seçim sonrası çalışmalarınız nasıl gidiyor?
Bu bir buçuk aylık süreç daha ağırlıklı olarak tebrikleri kabul etmekle geçti. Bunun yanında belediyenin içinde bulunduğu durumu tespit etmekle geçti. Bundan sonraki süreçte de kendi dönemimize ilişkin yapacak olduğumuz çalışmaları gerçekleştirmeye başlayacağız.
-Seçim sonunda nasıl bir ilçe, nasıl bir belediye devraldınız?
Daha iyi bir belediye devralabilirdik. Ama her zaman söylediğim gibi sorumluluk makamında bulunan insanların geçmişin karanlıklarına, olumsuzluklarına ağıtlar yakma lüksü yoktur. Benimde bir belediye başkanı olarak geçmişten yakınmam şikayetim neticeyi değiştirmez. Önemli olan bundan sonraki durumun iyi olmasıdır. Halkımız bize bunun için oy verdi ve biz bundan sonraki süreçte daha iyi nasıl hizmet edebiliriz bunun üzerinde duracağız.
-Kepez ilçesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Kepez farklı din ve dillerde insanların bir arada yaşadığı zengin kültürüyle Antalya’mızın gözbebeği bir ilçedir. İçinde barındırdığı farklı kültürlerin dünyayla süren sıkı bağı; bugüne kadar Kepez’de birçok ilkin yaşanmasına sebep olmuştur. Bu ilkler de nice değişimlere öncülük etmiştir. Tarihi ve kültürel zenginliği ile Antalya’nın gözbebeği, dünyaya açılan kapısı olan Kepez için çalışmalara başladığımız ilk günden bu güne kadar önemli hizmetlerin altına imza attık. Çalışma aşkımızı ve şevkimizi hiçbir şeyin kırmasına izin vermeyeceğim.
- Şu an Kepez’in en önemli sorunu nedir?
Kampanya döneminde de bahsettiğimiz gibi Kepez’in en önemli sorunu tapu ve mülkiyet sorunu. Vatandaşlarımız evlerinin tapularına kavuşması onların birincil öncelikli meselesidir. Vakıf ve hazine arazileri var. Bunların üzerine yapılmış yapılar var. Bu evlerin problemlerini çözmek için neler yapabiliriz diye çalışıyoruz. İlerleyen dönemde bu sorunun çözümüne yönelik kalıcı adımlar atacağız. Kepez bugüne kadar Antalya’nın Anadoludan gelmiş bir arka mahallesi görünümündeydi. Bu şekilde biliniyor bu şekilde tanınıyordu. Biz Antalya’nın önemli bir ilçesi olan Kepez’i oluşturabilmek için yapmamız gereken ilk şey bu kente bir kimlik oluşturmaktır. Meseleyi bu bakımdan ele alacak olursak ilk yapmamız gereken şey imar-iskan başta olmak üzere, kültürel ve sosyal hizmetlerde ve belediyecilik hizmetlerinde neler yapılması gerekiyorsa bizim buna dönük bir çalışma yapmamız gerekir diye düşünüyorum. Bir arazinin mülkiyet meselesini çözemediğiniz sürece, hukuken kime ait olduğunun tespitini yapamadığınız sürece orada imar planlamalarıda yapamıyorsunuz. Nereye okul, nereye hastane, nereye ibadethane, nereye kütüphane yapacağınızı da bilemiyorsunuz. Bunun devamında alt yapı hizmetlerini götüremiyorsunuz. Bunlar bir sarmalın içerisinde dönüp duruyor. Bu bakımdan bizim çağdaş ve modern şehircilik hizmetlerini Antalya’ya getirebilmemiz için mülkiyet sorununu ortadan kaldırmamız lazım. Kamuya ait binaların yerlerini tespit etmemiz ve bunları oluşturmamız lazım. Bu binaların bir kısmını belediye oluşturuyor, diğer kısmını devletin birimleri oluşturuyor. Birlik ve beraberlik içersinde bu yapılaşmayı tamamlarsak , vatandaşlara da düzgün imar planları çerçevesinde konutlarını inşa etme olanağı tanırsak bu kimliğin oluşacağına inanıyoruz.
-Kepez ilçesiyle ilgili öncelikli çalışmalarınız için kaynak mevcut mu?
Sosyal ve kültürel anlamda belediyecilik hizmetlerinin Kepez’e getirilmesi gerekmektedir. Bizden önceki dönemden şikayet etmek bizim çalışma etiğimizle ters düşmektedir. Biz bizden öncesiyle değil bizden sonrasıyla ilgilenmekteyiz. Bugüne kadar planlı ve programlı bir şekilde sosyal ve kültürel belediyecilik hizmeti maalesef yapılmamış. Bundan dolayı da zaman zaman sadece akla gelen şeylerin yapıldığı bir sosyal belediyecilik görüntüsü vermiş. Oysaki bizim ciddi bir planlamayla burada sosyal ve kültürel belediyecilik aşamasında aşama aşama adımlar oluşturmamız gerekir diye düşünüyorum. Önceliğimiz bunlar olmakla beraber vizyon projelerimiz hayata geçirerek Antalya’nın Kepez ilçesini bir cazibe merkezi haline getirerek sadece Kepezliler için değil, Antalya’nın tamamından aldığımız şikayetleri de çözmüş olacağız.
-Önceki dönem projelerinin içinde Kepez ilçesine ‘Disneyland’ projesi vardı. Bu proje hayata geçecek mi?
Bu proje Büyükşehir Belediye Başkan adayımız Menderes Türel’in projeleri arasında yer alıyordu. Kendisi seçimi kazanamadı, şu an CHP’li bir belediye başkanı seçimi kazandı. Bilmiyorum o proje devam eder mi, etmez mi, onların böyle bir düşünceleri var mı bilemiyorum. Ama özellikle belirtmeliyim ki, Kepez’de bu ve buna benzer vizyon projelerinin yapılacak olması Kepez’in bir cazibe merkezi haline gelmesine büyük katkılar sağlayacaktır. Bu tip projelerin Büyükşehir Belediyesi araclığıyla Kepez’e yapılmasını arzu ederim, isterim.
-100.Yıl tesislerindeki son durumdan sonra, orada planlanan ticari merkezin Kepez ilçesine kaydırılabileceği belirtilmişti. Sizinle bu konuda bir görüşme yapıldı mı?
Hayır bu konuyla ilgili benimle beğlantıya geçen kimse olmadı. Orada devam eden bir yargı süreci var. Ne şekilde neticelenir bunu bilemeyiz ama böyle bir düşünce olursa oturulur, konuşulur. Böyle bir görüşme henüz talep edilmedi.
- Dokuma bölgesinde yargı süreci şu an ne aşamada?
Dokuma Antalya’nın en önemli noktalarından birisidir. Dokuma’da Özelleştirme İdaresi’nin orayı Kepez bölgesine tahsis ederken tahsis amacı vardı. Bu tahsis amacı, Kepez bölgesinde ve Antalya’da yaşayan insanların nefes alabilecekleri bir park alanı oluşturabilmekti. 500 dönümlük bu arazi Kepez ve Antalya için Dünya’nın ikinci ışıklı su gösteri parkı olacaktı. Maalesef o dönemki belediye idaresi tarafından, tam da tahsis amacına uygun olarak değerlendirilmedi. Bir kısmı ticari alan olarak ilan edildi, bir kısmı park yapıldı. Halbuki oradaki düşünce Antalya’nın nefesalabileceği bir ortam yaratmaktı. Seçim döneminde bizde Özelleştirme İdaresi’nin tahsis amacına uygun olarak orayı ele alalım istedik. Hukuki problemlerinden arındıralım ve o araziyi örnek bir yapı oluştururalım dedik. Projeleri de kamuoyuyla paylaştık. Bundan sonraki süreçte de o projelerimizi halkımızla paylaşacağız.
-Kepez ilçesinin bir başka sorunu olan işsizlikle ilgili planlarınız neler?
Seçim sonunda gelen bir çok vatandaşımızın işsizlikle ilgili problemi olduğunu bir kez daha görmüş olduk. Bunun ne kadar önemli bir sorun olduğunu görüyorum. Bu problemin çözümü hükümetin genel politikalarına bağlıdır. İşsizliği çözecek olan genel hükümettir. Ama bunun yanında bizim yerel kamu idareleri olarak belediyelerinde bu soruna kayıtsız kalması düşünülemez. Biz de kendi imkanlarımız dahilinde işsizlikle mücadeleyi bir politika olarak benimsiyoruz. Gençlere yönelik iş bulma imkânlarını artıracak en önemli husus, gençlerin kalifiye hale gelmelerini sağlamaktır. Bu amaca yönelik olarak gençlerimizin meslek edindirme programları vasıtası ile bir meslek ya da sanata yönlendirilmesi de temel hedeflerimizden biridir. Yeni oluşturacağımız yeni tesislerle birlikte küçük de olsa işsizlik problemine katkı sağlayacağımızı düşünüyorum. Önümüzdeki günlerde açacağımız kariyer ofislerimizle işçiyi ve işvereni buluşturmayı hedefliyoruz. Şu an arkadaşlarımız bu konu üzerinde çalışmaktadırlar.
-İktidarı temsil eden tek belediye başkanı olmanız neler hissettiriyor?
Antalya’da partimi temsil eden tek belediye başkanı olmam bana çok ciddi sorumluluklar yüklemekte, bunun altından da en iyi şekilde kalkacağıma inanıyorum. Bu durum bizi başarıya odaklıyor ve başarılı olmak için çalışmamızı sağlıyor. Yeni yapılanmakta olan bir ilçenin sorumluluğunu aldığımın ve bana duyulan güvenin farkındayım. Güzel bir beş yılı Kepez’e armağan edeceğime inanıyorum.
-Halk seçim sonrasını nasıl değerlendirdi. Size ulaşan yorumlar neler?
Cumhuriyet Halk Partisi çok iddialı sloganlarla ve tamamıyla yolsuzluk ve yoksulluk üzerine inşa ettiği bir kampanyayla seçim dönemini geçirdi. Çok ciddi iddialar vardı. Çok ciddi projelerden bahsediliyordu. Halkımız o kampanyanın neticesinde CHP’yi Büyükşehir Belediyesi’nde iktidara getirdi. Özellikle şunu belirtiyim ki, halkın iradesine her zaman saygı duyduk. Her türlü tercihin başımızın üstünde yeri vardır. Demokrasiye inanan, hukukun üstünlüğünü savunan bir politikacı olarak bunu tüm samimiyetimle ifade etmek isterim. CHP’nin yolsuzluk ve yoksulluk üzerine kurduğu bu seçim kampanyasının sonuçları halkımız tarafından izlenecektir. İktidarın ortaya koyduğu iddiaların tamamını Büyükşehir Belediyesi’nde muhalefet olarak temsilcisi ve takipçisi olacağımızı özellikle ifade etmek istiyorum. Bizler siyaseti yapabileceklerimizin vaat edildildiği bir ortamda yapmak istiyoruz. Biz AK Partililer olarak sadece yapabileceklerimizin sözünü verdik. Yapamayacaklarımızı açıkça belirttik. Bu bakımdan meseleye yaklaştığımda, gerçekten ortada önemli iddialar vardır ve bizler bu iddialarının üzerine gidilmesini istiyoruz. AKP Büyükşehir Belediyesi ile ilgili ortaya atılan iddiaların belgeleriyle birlikte yargıya intikal etmesi gerektiğini düşünüyorum. CHP’liler hukukun içerisinde demokrasiyle birlikte bu iddiaların hesabını sorsunlar. Eğer iddialarında samimiyseler, bunu da bu kadar net söylüyorum. Çünkü bizim saklanacak, gizlenecek hiçbir şeyimiz olmadı.




Hakan Tütüncü Kimdir?
1979 doğumlu. Aslen Korkutelili olan Hakan Tütüncü, İlk, orta ve lise eğitimini Antalya’da tamamladı. 2001 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Üniversiteden mezun olduktan sonra Antalya barosunda avukatlık mesleğine başladı. Üniversite yıllarında çeşitli öğrenci topluluklarında ve derneklerinde yöneticilik ve başkanlık yaptı.2002 yılında AK Parti Gençlik Kolları’nın Antalya Kurucu İl Başkanlığı’na atandı. İl Gençlik Kolları Başkanlığı görevinde bulundu. 2002 Aralık ta yükümlü askerlik hizmetini yapmak üzere istifa etti. Haziran 2003 de AK Parti Antalya İl Başkanlığı 1. Olağan Kongresinde İi Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi. 2004 Ocak ayında AK Parti Antalya İl Başkan Yardımcılığı’na atandı. 10 Nisan 2005 de AK Parti Gençlik Kolları 1. Olağan Büyük Kongresinde Ak Parti Gençlik Kolları Genel Merkez Başkanlığı’na seçildi. Bu görevi 3 yıl başarıyla sürdürerek 13 Nisan 2008 deki Gençlik Kolları 2. Olağan Büyük Kongresinde 2. kez yeniden aynı göreve seçildi. Hakan Tütüncü Ayşe Tütüncü ile evli.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder