16 Haziran 2009

YUSUF ÜRAS

Güney Antalya Turizmi Geliştirme ve Altyapı İşletme Birliği GATAB tarafından bu yıl ikincisi yapılan seçimlerde üyelerden yine Yusuf Üras’la yola devam kararı çıktı.

Seçimler döneminde basına yansıyan şiddetli tartışmalarla akıllarda kalan GATAB seçimleri, seçim süreci kadar ortaya atılan iddialarla da gündem oluşturdu.


Seçim süreci boyunca sessizliğini koruyan ve hiçbir iddiaya cevap vermeyen, basın açıklaması yapmayan başkan Üras, seçimlerin ardından ilk kez konuştu.


Yoğun bir seçim sürecinin ardından Tekirova belediye binasında bizleri konuk eden Yusuf Üras, samimiyetle ve içtenlikle hakkındaki tüm iddiaları yanıtladı. Radikal açıklamalar yapan Üras, iddia sahiplerine ellerindeki belgelerle birlikte hodri meydan dedi.


Tek görevinin vatandaşa hizmet etmek olduğunun önemle altını çizen Üras, “Ben hizmeti siyaset için değil, siyaseti hizmet için yapıyorum. Hayatta beni en çok üzen şey anlaşılamamak ve de yanlış anlaşılmaktır” diyen başkan şu ana kadar girdiği tüm seçimleri kazanmasıyla tanınıyor.


2009 yılının kendisi için çok özel olduğunu söyleyen Üras, “Bu yıl hem Beşiktaş hem Tekirova şampiyon oldu. Büyükşehir ve GATAB seçimlerini tekrar kazandım. Tebrik etmek için arayanlara hangini tebrik edeceksiniz?” dediğimde arayanlar şaşırıyorlar dedi. Bu yıl başarısının dört de dört olduğunu belirten Üras’ın haklı mutluluğunu gözlerinden anlaşılıyor.


GATAB seçimlerini, projelerini ve hedeflerini anlatan ve hakkındaki tüm iddiaları yanıtlayan Yusuf Üras, bu özel söyleşiyle Kemer bölgesinin 2009 yaz sezonunu ve projeleri değerlendirdi.



-GATAB’daki yapılanma neleri kapsıyor?


GATAB 1989 yılında kurulmuş ve Güney Antalya turizm planlamasının bir ayağıdır. Turizmin altyapısını yönetecek bir kurum olarak hayata geçirilmiş ve altyapıyla ilgili gerçekten güzel hizmetler yapıldı. İki sene öncesine kadar Dünya Kalkınma Bankası’nın desteğiyle ve Turizm Bakanlığı’nın bütçesiyle yönetilen GATAB ilk defa geçen sene atanan başkan yerine seçim uygulamasına geçti ve seçilen ilk başkanı yine bendim. Yıllar içinde turizmin gelişmesi ve gelirinin artmasıyla yatırımda yapılmaya başlanmış. Kar amacı olmayan bir kurum olması sebebiyle, işletme gelirleri yine işletmeye yatırımlara kullanılmıştır.


- Atama yoluyla yönetimden sonra seçilmiş olmanın avantajları oldu mu?


Seçilmiş olmanın avantajı var. Belli bir süreyle seçiliyorsun. Yatırım planlaması ve hizmet programı yapılıyor. Dolayısıyla oluşan hizmet programı seçilene bir sorumluluk yüklüyor. Seçildikten sonra ‘Güney Antalya Turizmini Geliştirme’ye yönelik bölümü de devereye sokarak, bölgenin tanıtımına yönelik çalışmaları başlattık. Çünkü birlik olması açısından tanıtımda tek elden yapılması gerekir.


-Geçmiş dönemde Muratpaşa ve Konyaaltı ilçelerindeki geçici çöp toplama sorunu içinde bir yardım teklifiniz olmuştu değil mi?


Bize böyle bir talep gelmedi. Biz çöp toplamada geçici bir sıkıntıları olduğunu duyduk. Biz bu konuya geçici bir sürede olsa destek olabileceğimizi ilettik ama cevap gelmedi. Bize göre kurumlar ve bölgeler birbirine destek olmalıdır.


- Bu teklifiniz CHP ve AKP arasındaki çekişmeden etkilenmiş olabilir mi?


Başkalarını bilmem ama bizi hiçbir zaman için etkilemez. Biz her zaman Antalya’nın hepimizin olduğunu düşünüyoruz. Antalya’yı yönetenlerin partisi olabilir ama Antalya’nın ve turizmin partisi olmaz. Biz Antalya’ya ve turizme hizmeti bir borç biliriz. Ve kanayan bir yara varsa oraya yardımcı olmak bizim görevimizdir.


-Geçen dönemden kamuoyuna duyurup yapmadığınız ya da yapamadığınız projeleriniz oldu mu?


Bizim çalışma planlarımızla ilgili yöntemi önce belirtmeliyim. Dönem sonlarında teklif ve istekleri alıp bir dahaki döneme kadar bunları hayata geçirmeye çalışıyoruz. O planlamayı yaparken gelir kaynaklarımızı da ona göre ayarlarız, bir kısmını yaptık ama talep çok yüksek olup da beklenti farklı olursa yapamazsınız. Projeleri hayata geçirmek gelire yani turizme bağlı bir şeydir. Geliri istediğiniz gibi arttırma şansınız yok. Turizm iyi giderse, gelirlerde iyi olur. Öncelikli olan işletmelerimizin standartlarının devam etmesini sağlamaktır.


-Bu dönem için planlarınız belli oldu mu?


GATAB olarak bölgenin altyapısı ile ilgili skıntımız yok. Yol bakım çalışmaları, deniz suyu drenajı ile denizleri temiz tutmak, çöpleri zamanında toplamak, suyu zamanında vermek, ilaçlamaları yapmak ve bunların dışında belediyelere destek vermek amacıyla onların da isteklerini yerine getirmeye çalışıyoruz. Kemer ilçesinde uzun vadede altyapı hizmeti verecek boruların değişmesini planlıyoruz. Çöp toplamayla ilgili mevcut kompost tesisimiz artık yetmemeye başladı. Bununla ilgili ODTÜ’den danışmanlık hizmeti alarak farklı bir proje geliştirme çalışmaları yapıyoruz.


-GATAB seçimlerinden akıllarda kalan kavga görüntüleri yeni dönem yapılması planlanan ya da devam eden projelerin aksamasına neden olur mu?


Seçimler demokratik bir yarıştır ve insanların tercihini yapma yönündeki bir ortamdır. Seçim bittikten sonra hizmetin başlaması gerekiyor. Seçilemeyenlerin, seçilenleri tebrik edip, birbirlerine destek olması gerekiyor. Bunu genel kurulumuzda da söyledik. Arkadaşımız kazanırsa ben şimdiden tebrik ediyoruz, destek vereceğiz dedik. Kazanırsam da onları yanımda görmek istediğimi, beraber hareket etmek istediğimi söyledim. Şu ana kadar olumlu bir cevap yok. Ama hemen seçim sonrası bir süreç olduğu için şimdilik bunun normal olduğunu düşünüyorum. Beklentimiz her zaman birlik ve beraberlik içinde huzur içinde çalışmaktır. Eğer destek göremezsek hizmetler aksar tabiki ama ben bunun olmayacağını ümit ediyorum.


-Seçim döneminde kamuoyuna yansıyan, GATAB bünyesinde 500 personel çalıştırıldığı ve gereksiz bir gider oluşturulduğu yönündeki iddialar doğru mu?


Bu iddia kesinlikle yanlıştır. Daimi 239 kadrolu elemanımız olmakla beraber, yüksek sezonda çalıştırdığımız sezonluk işçilerle bile 500 kişi değiliz. 239 personel Beldibi’nden Adrasan’a kadar hizmet veriyor. Sezonluk hizmet alımıyla beraber 300 civarında personelimiz var ve ben bu iddiaları ortaya atanları iddialarını belgelendirilmeye davet ediyorum. Ben her zaman belgelerle gerekenleri açıklamaya hazırım.


-GATAB seçimlerinde her iki adayın amacının salt hizmet etmek olduğunu ve GATAB’ın ciddi bir kaynak arayışı içerisinde olduğunu bildiğimize göre ‘GATAB büyük bir rant kapısıdır’ iddiası bu bilgilerle çelişmiyor mu?


Öncelikle ‘rant’ kelimesini hoş bulmuyorum. Çünkü her bir göreve talip olanın rant için mi talip olduğunu düşünüyoruz. Ya da GATAB’a aday olacak kişinin ranttan dolayı aday olduğu düşünülüyorsa, rant düşünmeyen aday olmamalı mı? Yani GATAB başkansız mı kalacak? İşini yapmak isteyen herkes rant peşinde midir? Biz hizmet gönüllüsüyüz. Ben bu iddiayı rakip arkadaşım içinde söyleyemem, bu iddia cesaret işidir. Arkadaşımda projesini koymuş, ben de koymuşum. Biz GATAB da çalışacağız demişiz. Bu olayı hiç hoş bulmuyorum. Bu iddiayı ortaya atanlar için söyleyebileceğim tek şey, dervişin fikri neyse zikri de odur. 21 yıldır bu beldeye hizmet ediyorum ve bu iddiaları gündemime almıyorum bile… Seçilen insanlara, seçenlerden dolayı saygı duyulmalıdır.


-Kemer bölgesinde dalış turizmini geliştirmek adına çalışmalarınız olduğunu biliyoruz. Fakat şuan, Çamyuva’da deniz kirliliğinden dolayı dalış turizmi yapılamadığı doğru mu?


Arıtma suyunda yüzde 97 oranında başarı yakaladık ve bu suyu bahçe sulama da kullanılabilir hale getirdik. Sürekli deniz suyu analizleri yapıyoruz. İsteyen istediği bölgedeki analiz sonuçlarını görebilir. Ayrıca Çevre İl Müdürlüğü ve Ankara Hıfzısahha Kurumu’da bu analizleri yapıyor. Böyle bir şey yok. Biz yok diye iddia ediyoruz ve eğer varsa belgeli bir kanıtları bize ulaşmalarını bekliyoruz. Ben dalış turizmi için gemi batırıyorum böyle bir kirliliğe izin verir miyim?


-Bu bölge ile ilgili gelecek planlarınız neler?


Belediye başkanı arkadaşların kişisel beklentilerini bir yana bırakıp, böyle bir fikri benimsemeleri ve sahip çıkmaları gerekir. Bölgemiz sıradan bir coğrafya değil. Kıyı şeridi ve turizmin geliştiği bölge. Bu nedenle hizmetlerin hızlı ve vakit kaybetmeden sunulması kaçınılmazdır. Bunun yapılabilmesi için de tek elden yönetim zarûridir. Bu birleşme önümüzdeki yerel seçimlere yetişmez ancak, seçimler sonrası bunun alt yapısı hazırlanarak en kısa zamanda hayata geçirilmelidir. Bu fikri öteden beri savunuyorum. Başkanlara da çağrıda bulunuyorum. Bu birleşmeye ortak imza atalım, ilk önce ben başkanlıktan istifa edeceğim. Yeter ki bölgenin geleceği adına önemli olan bu çalışmayı gerçekleştirelim. Birleşmek isteyen beldelerin belediye başkanlarının bir araya gelerek İçişleri Bakanlığı'na başvurması, beldelerde referanduma gidilmesi veya hükümet kendiliğinden böyle bir karar alarak birleştirmeyi gerçekleştirmesi mümkün. Bu birleşme oluncaya kadar da GATAB etkin bir şekilde kullanılmalı…


- 1989 yılında faaliyete geçen GATAB’ı geriye dönük değerlendirdiğiniz de nasıl bir tablo ortaya çıkıyor?


20 yıl içerisinde misyonunu en iyi şekilde yerine getirmiş, ben buna inanıyorum. Ama ortaya bir vizyon koymamış. Seçilmiş kişilerle bu daha mümkündür diye düşünüyorum. Biraz riskli bir çalışma olacağını düşünüyorum. Siyasi, ekonomik riskleri göze alabilmek çok önemli. Turizmcilerinde yeni çıkan yasayla birliğin üyeleri olması sebebiyle şimdi ortaya vizyon koyma zamanıdır. GATAB mevcut yatırımlara iyi bir altyapı işletme birliği yapmış ama düzenin gelişmesine bir öncülük yapamamış. Ama o günkü şartlar göz önüne alındığında bunun olması normaldir. Ama artık ortaya vizyon koymak zorundadır. Bizim yöremizde turizmden başka kaynak yok. Tüm yerel yöneticilerinde turizmci gibi düşünmesi ve güç birliği ortaya koyması gerekir. GATAB buna sadece öncülük yapmalıdır.


-Geçmiş dönemde sonradan pişmanlık duyduğunuz bir çalışmanız oldu mu?


Hizmet konusunda yaptığım herşeyin arkasındayım. Hiçbir zaman bireysel karar almadım. Ne yapıldıysa arkadaşlarımla beraber yaptım. Çöpü kaynağında ayrıştırma çalışmalarımız vardı. Bu çalışma, bir bölge içerisindeki kötü görüntü ve kirliliğe engel olduğu gibi aynı zamanda da kar yaratan bir çalışmaydı. İlk Beldibi’nde başladık. Bölge insanının eğitimine yönelik ciddi bir kaynak ve zaman harcadık ama Konyaaltı Belediyesi şimdi yine çöpü karıştırarak alıyor. Boşa harcanan bir emek var. Hazır bölge bu eğitime alışmışken devam edilse çok iyi olurdu. Henüz tam anlamıyla ayrıştıramamıştık ama başlamıştık. Biliyorsunuz ki başlamak bir işin yarısıdır. Elbette eksiklerimiz vardı ama sona yaklaşmıştık. Konyaaltı Belediyesi’nin bu uygulamayı sonlandırmasıyla bölge insanında da güven kaybı oluştu. Biri geliyor böyle yapın, diğeri gelin yapmayın derse, herkesin kafasında sorular oluşur. Keşke dediğim tek şey bu çalışmadır. Keşke bu çalışmayı da tamamlayabilseydik. GATAB borca girmiş parasız deniyor ama çalışıyorsanız elbette borcunuz olacak. Kaynakları doğru mu kullandım, kullanmadım mı onu tartışalım. Bu borcun ne için yapıldığı önemlidir. Alınan kararlar yönetimin kararlarıdır ve delegeler var. Ben kendi başıma hiçbir karar almadım. Bizler demokrasiyi hazmedemiyoruz. Sadece beni eleştirmek isteseler de aynı zamanda yönetimi de suçladıklarını fark etmiyorlar. Bu güne kadar konuşmadığım için bu iddialar oluştu. Ama benim için doğru yerde konuşmak çok önemlidir, her şeyin bir zamanı var benim de konuşacaklarım var elbette sadece doğru zamanı bekliyorum.


- Kemer bölgesi turizm sezonuna nasıl başladı?


Nisan ve Mayıs aylarında beklenen düşüklük yaşandı. Küresel mali krizin yansımalarını tamamen hissediyoruz. Haziran ve Temmuz aylarında doluluk olacağını umuyoruz ama fiyatlarında düşük olduğu gerçeğini biliyoruz. Bu yılın çok iyi olmayacağını düşünüyorum.


-Kemer bölgesi için ‘Antalya’nın incisi’ tanımı kullanılıyordu. Son yıllardaki yanlış turizm politikası sizce bu tanımı etkiledi mi?


Bence turizmde yanlış bir anlayışımız var. Biz turizm iyiyken tanıtım yapıyoruz. Tanıtımı asıl kriz dönemlerinde yapmak lazım. Kriz dönemlerinde bölgenin tanıtımıyla ilgili ciddi bir çalışma yapılmadı. Herkes şimdi bir şey istiyor, herkesin fikirleri var ama o fikirleri bir araya getirip, birlik içinde çalışmayı başarabilmiş değiliz. Kemer belediyeleri olsun, Otelciler birliği olsun bir araya gelip ciddi bir çalışma yaptıklarını söyleyemem. Mücadele var, iyi niyet var, çalışma var ama bu çalışmalar yeterli değil. Dolayısıyla pasta küçülmeye başladığı zaman hakettiğimizi alabilmemiz için daha çok mücadele etmemiz lazım aslında… Kemer’in tek gelir kaynağı turiz olduğu için bir an önce harekete geçilmeli diye düşünüyorum.


- Kemer bölgesinde sizce ilk olarak ele alınması gereken konu nedir?


İlerleyen yıllarda küresel ısınma dolayısyla su kaynaklarında sorun yaşanabilir. Biz şimdiden bu konuyla alakalı çalışamalara başladık. Elimizde su stoğumuzun hazır olması gerekir. Belki beş yıl sonra belki on yıl sonra yaşanabilecek olan bu sıkıntı için bizim şimdiden hazırlanmamız gerektiğini düşünüyorum. Bunun yanında bölgenin sezonunun uzatılmasıyla ilgili bir birliktelik sağlanması lazım. Şu anda görünen o birliğin oluşmamış olduğudur. Bence turizmci başkasının etkisinde kalacağına başkalarını etki altına almalıdır. Bir musibet bin nasihattan iyiyidir diye bir söz vardır. İlle de bu sözü yaşayana kadar beklememize gerek yok. Yeni gelenler muhalafeti kucaklayalım diyorlar ama zaten insanların kaynaşması için sosyal faaliyetler yapıyoruz. Tekirovaspor’un bu sene 3. Lige çıkması dikkat çekmesine rağmen başarılı olan şeyleri sahiplenmediğimiz için umarım ilerde daha da büyük sorunlar yaşamayız.


-Bu güne kadar 21 seçime girdiniz ve hepsini kazandınız. Nedir bunun sırrı?


Ben hizmeti siyaset için değil, siyaseti hizmet için yapıyorum. Araç olan siyaset olmalıdır. Eğer hizmet araçsa, hizmetlerde aksama olur. Ben askerden geldiğimde 21 yaşındaydım ve o günden beri girdiğim küçüklü büyüklü hiçbir seçimi kaybetmedim. 21 tane seçim yaşamışım ve inşallah kaybetmedende aktif siyaseti bırakacağımı düşünüyorum. Öncelikle iyi niyet olmalıdır. Ayrıca ben çok şanslı bir insan olduğumu düşünüyorum. Şansımı da iyi niyetime bağlıyorum. İçimden hiçbir zaman kimse için kötü bir his geçirmem. Doğru zamanlama, doğru yer vedoğru kişi çok önemlidir. Bazen doğru kişileri bulamayabiliyorsunuz. Doğru zaman ve doğru yere iyi karar vermek gerekir. Alacağım kararlar üzerinde çok düşünürüm ve aldığım karardan dönemem. İstikrarın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Eğer bir gün seçim kaybedersem üzülmem. Üzüleceğim tek şey insanların beni anlayamaması olur. Anladıkları halde oy vermezlerse üzülmem. Ben gerçekten onlar için çalışırken eğer anlaşılamazsam beni hayatta en çok üzen şey bu olur. 2009 benim yılım, bu yıl için kalıcı bir şey yapmak istiyorum ki bu yıl aldığım dört de dört başarıyı bana hatırlatsın.




Yusuf Üras Kimdir?


1966 yılında Antalya'da doğdu. İlk yöneticilik görevine 1989 yılında taşıyıcılar kooperatifi başkanlığı ile başladı. Kamu görevine ise 1994 senesinde Tekirova muhtarlığı seçimlerini kazanarak başladı. Tekirova'nın son muhtarı olarak başladığı kamu görevinde gösterdiği başarılı çalışmalarla beldeye belediye statüsü kazandırarak, 1999 yılında Tekirova'ya ilk belediye başkanı seçildi. 2004 yılında belediye başkanlığı görevine ikinci sefer layık görüldü.


Çeşitli dernek ve birliklerde görevler üstlenmiş olan Üras, Kemer Şoförler Odası Başkan Yardımcılığı hizmetinde bulundu. Halen Tekirova Belediyespor Başkanlığı'nı yapmakta olan Üras, Akdeniz Belediyeler Birliği'ni temsilen Türkiye Belediyeler Birliği'ndeki görevini de başarıyla sürdürmektedir.


2005 yılında birlikler kanununun değişmesi ile aday olduğu seçimleri kazanarak Güney Antalya Turizmi Geliştirme ve Altyapı İşletme Birliği (GATAB) Başkanlığı görevini, seçimle işbaşına gelen ilk belediye başkanı ünvanı ile selefi olan Kemer Kaymakamı'ndan devraldı.


Evli ve iki çocuk babası olan Üras, halen Tekirova Belediye Başkanlığı ve GATAB Başkanlığı görevlerini yürütmektedir.