24 Ocak 2011

OSMAN YILDIRIM- VASIF YÜCELİŞ




Türk Hava Kurumu, Antalya’yı hava sporları merkezi haline getirmek için çalışmalara başladı. Karain’e Havacılık Eğitim Merkezi kurulacak. Havacılık MYO da fikir aşamasında

Karain Havaalanı 1997 yılında düzenlenen Dünya Hava Olimpiyatları için yapıldı. Olimpiyatların ardından atıl kalan havaalanı bazen motor sporları için kullanıldı. Havaalanı, 16 Nisan 2006 tarihinde 3 kişinin yaşamını yitirdiği Türkiye Otodrag Şampiyonası'ndan sonra da bir daha kullanılmadı. Dönem dönem model uçak yarışmalarına da ev sahipliği yapan Karain Havaalanı, Antalya’ya yapılan en önemli yatırımlardan biriydi.
Açılışından 13 yıl sonra müjdeli haber Türk Hava Kurumu Başkanı emekli Tümgeneral Osman Yıldırım’dan geldi. Geçtiğimiz hafta Antalya’ya gelen Yıldırım, THK Antalya Şube Başkanlığı’nda göreve başlayan Vasıf Yüceliş’e hayırlı olsun ziyaretinde bulunurken, bizim de kendisiyle THK ve projeleri üzerine sohbet etme fırsatımız oldu.
Türkiye’de sivil havacılık sektörünün büyümesiyle ortaya çıkan pilot sıkıntısının, uçuş okullarıyla çözülmesi planlanıyor. Yıldırım, uçuş okullarını nitelik ve kapasite olarak geliştirerek yurtiçindeki pilot ihtiyacının karşılanmasının yanı sıra bu okulları Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine de pilot yetiştiren eğitim merkezleri haline dönüştürmeyi hedeflediklerini belirtti.
Bir başka müjdeli haberi daha Antalyalılarla paylaşan Başkan Yıldırım, Türk Hava Kurumu (THK) olarak "THK Sabiha Gökçen Havacılık ve Uzay Üniversitesi" kurulması amacıyla vakıf kurduklarını, üniversitenin vakfa bağlı olarak açılacağını anlattı. Ankara’da kurulacak üniversitenin "THK Sabiha Gökçen Havacılık ve Uzay Üniversitesi" adını alacağını kaydeden Yıldırım, "Sabiha Gökçen gibi bir değeri Türk milleti yetiştirmiş. Onun ismini yaşatmamız lazım" dedi.
2003 yılında havayolları için pilot yetiştirmeye başladıklarını anımsatarak, yerli pilot sayısını yükseltmek için pilotaj kurslarının sayısını artırma kararı aldıklarını ve 2025 yılında 81 ilde havacılık eğitim merkezi kurmayı hedeflediklerini belirten THK Genel Başkanı, 3 yıl içinde İzmir, İstanbul, Bursa, Antalya, Samsun, Kayseri ve Erzincan olmak üzere 7 ilde havacılık eğitim merkezi açmış olacaklarını söyledi.
Sohbetimizde Türk Hava Kurumu’nun hassasiyetle altını çizdiği konu elbette ki orman yangınları… Ormanlar, ihmal, dikkatsizlik sonucu veya kasıtlı olarak yakılıyor. Çoğumuzun önemsemeden arabasının camından fırlattığı cam şişeler, piknik keyfinin söndürülmeden dökülen mangal kömürleri, bazen bir izmarit bazen de içi su dolu bir pet şişe, binlerce ağacın kül olmasının ve yüzlerce hayvanın evsiz kalmasının başlıca sebepleri…
Kuruma ait uçakların yangın söndürme faaliyetlerinde etkin kullanımında suya inip kalkabilmesinin önemli olduğunu belirterek, ''Yeni uçaklarımız denize, göle inerek, durmadan, 12 saniye gibi kısa bir sürede 5,5 ton suyu alıp tekrar havalanabiliyor” diyen Başkan Antalya’nın kendine ait bir yangın uçağı alabilecek kapasiteye sahip olduğunu ve kendi uçağını alması durumunda uçağa “Antalya” ismini verebileceklerini de ekledi.
Türk Hava Kurumu (THK) filosuna yeni alınan 6 Cessna 172 S marka eğitim uçaklarıyla 2010'un THK için atılım yılı olduğunu vurgulayan Yıldırım, 1925 yılından beri göklerde olduklarını ve havacılık sektörü geliştikçe kendilerini yenilediklerini ifade etti.

- Türk Hava Kurumu hep aynı çizgiyi koruyor. Kurumun misyonu yeniliklere açık mı?
THK, havacılık sektörüne hizmet etmeye devam ediyor. THK, 100. yılını 2025 yılında kutlayacak. Önümüzdeki 15 yılı şimdiden planladık. Hangi uçakları, planörleri alacağız, hangi yarışlara katılacağız, bunların hepsini planladık. Gençlere hizmet götüreceğiz. Nerede orman yangını varsa THK orada. Halkın gurur kaynağıdır. Devletten bütçe almadan halk ve devlete hizmet ediyor. THK, halkına minnettarlık duyuyor. Halkının her zaman yanında olacaktır. Hava pilotu yetiştirmede önemli bir rolümüz var. THK Atatürk'ün 'İstikbal göklerdedir’ sözünü hedef alır ve o doğrultuda yürüyerek, en gelişmiş cihazları kullanmaya devam edecektir.
- Havacılık sektöründeki ilerlemeler hangi alanda ağırlık kazandı?
Havacılık bu ülkede çığ gibi büyüyor, bu büyümeye ayak uydurmamız lazım. THK'nın Havacılık Meslek Yüksek Okulları İzmir ve Ankara'da hizmete girecek, gelecek yıl üniversite yerleştirme sınavlarına yönelik kılavuzlarda yer almasını dilediğimiz bu okullardan mezun olan gençler, dünyanın her yerinde iş bulabilecekler… Antalya Karain Havaalanı’nın olduğu bölgeye havacılık eğitim merkezi kuracağız. Planör, yamaç paraşütü gibi uçuş eğitimlerinin verileceği bu merkezde binlerce gencimiz ücretsiz yurt imkanından faydalanıp, ücretsiz kurs alabilecek. Bizim en önemli farkımız halktan aldığımızı halka veriyor olmamız. Antalya’daki Havacılık Eğitim Merkezi’mizde 5 bin öğrenciye eğitim vermeyi planlıyoruz.
- THK’nun Antalya bölgesindeki projeleri neler?
THK’nın asıl görevi Türk gençliğine havacılığı sevdirmek, havacı bir gençlik yaratmak. Verilen ulusal görevi en iyi şekilde ve günün koşullarına cevap verecek şekilde yapmak için Hava ve Uzay Üniversitesi’ni kuracağız. Bu kapsamda havacılık faaliyetlerine talebin yoğun olduğu, hava şartlarının, bölgesel imkanın Karain Havaalanı’nda uygun olmasından dolayı başlangıç olarak Havacılık Eğitim Merkezi açmayı hedefliyoruz ama THK Havacılık Meslek Yüksek Okulunu da Antalya’ya açmak isteriz. Antalyalıların bu okul konusunda da bizlere destek olacağına inanıyorum.
- Antalya’daki yangın uçaklarını THK kiralıyor değil mi?
Daha yangının başında biz gerekli ihbarı alabilirsek, yangın daha küçükken müdahale edersek söndürülmesi daha kolay. Bakanlığımızın ihbar sistemi, bizi yönlendirmeleri etkin görev yapmamızı sağlıyor. Uçakların yangın söndürme faaliyetlerinde etkin kullanımında özellikle suya inip kalkabilmesi çok önemli. Yangın söndürme uçakları iki türlüdür. Bir kısmı sabit tesislerden, meydanlardan yangın söndürme suyunu alarak kalkıyor. Bir kısmı ise, yeni aldığımız sarı kuşlarımızda olduğu gibi, denize, göle inerek, durmadan, 12 saniye gibi kısa bir sürede 5,5 ton suyu alıp tekrar havalanabiliyor. Bu da seri olarak yangına müdahale etmeyi sağlıyor.
- Dünya standartlarındaki gelişimleri takip edebiliyor musunuz?
Kısa süre önce Kanada'da yapılan bir orman konferansına katıldım. Tüm ülkelerin temsilcileri vardı. Herkes orman yangınlarıyla büyük bir mücadele içinde. Yangınları nasıl söndürebiliriz, etkisini nasıl azaltırız, ekonomimize zarar vermesini nasıl önleyebiliriz diye çalışıyorlar. Amerika’da ve Kanada’daki yangın uçağı sayısı 250, Yunanistan ‘da 22. Biz de 7 olan yangın uçağı sayımızı 22’ye çıkartmak istiyoruz. Ortadoğu, Balkanlar, Kafkaslar' da, devletimizin görev yaptığı bölgelerde yangın söndürme faaliyetlerinde bulunmayı kendimize hedef edindik.
- Ramazan ayındayız ve önümüzde bayram var. Fitre ve zekat bağışlarını nerelere kullanıyorsunuz?
Gelirin yüzde 50'sini Sosyal Yardımlaşma Vakfı, yüzde 4'ünü Kızılay, yüzde 6'sını Çocuk Esirgeme Kurumu ve Diyanet Vakfı alacak. Gelirin yüzde 40'lık kısmıysa Türk Hava Kurumu’na kalıyor. Bu bağışlardan gelen toplam rakama Türkiye geneline bakıldığında yıllık gelirimizin on beşte biri denebilir. Biz tüm gelirlerde olduğu gibi bu bağışları da yine halkımız için kullanıyoruz.

Osman Yıldırım kimdir?
Emekli Hava Pilot Tümgeneral Osman Yıldırım 1952 yılında Ankara'da doğdu. 30 Ağustos 1972'de Hava Harp Okulundan mezun olan Yıldırım, 2009'a kadar Hava Kuvvetleri Komutanlığında değişik görevlerde bulundu. 17 Ekim 2009 tarihinde yapılan Türk Hava Kurumu (THK) 40. Genel Kurulu'nda, kurumu 3 yıl süreyle yönetmek üzere Genel Başkanlığa emekli Tümgeneral Osman Yıldırım seçildi. Yıldırım, evli ve 2 çocuk babası.

Vasıf Yüceliş kimdir?




1963 yılında İstanbul’da doğdu. 1984 yılında Hava Harp Okulundan mezun oldu.
Sırası ile; İzmir, Balıkesir, Malatya, Eskişehir, Ankara ve Diyarbakır’da bulunan Hava Kuvvetleri Komutanlığımıza ait değişik birliklerde uçuş ve proje subaylığı, Antalya’da ise Hava Meydan Komutanı olarak görev yapan Vasıf YÜCELIŞ, Albay rütbesi ile 2010 yılında emekli olmuştur. Evli ve bir çocuk babasıdır. THK Antalya Şube Başkanı olarak görev yapmaktadır.
SABAH AKDENİZ’DEN ALINMIŞTIR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder