24 Ocak 2011

BİKEM SÜZEN




İnsanı seven kişiler hem mesleklerinde hem de eğitim hayatlarında başarılı oluyor. Onların mesleği öyle bir meslek ki, “Önce İnsan Merkezli” olmak gerekiyor.
Ülkemizde gelir dağılımı dengesiz, suç oranı artmakta buna karşın toplumsal duyarlılığımız giderek azalıyor. Yanlış ve eksik gördüğümüz konularda toplum olarak genel alışkanlığımız şikayet etmek ve başkalarının düzeltmesini beklemek olduğundan sadece sohbetlerde kalan fikirler Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileriyle hayata geçiyor.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı’ndan Prof.Dr. Bikem Süzen önderliğinde devam eden “Sosyal Sorumluluk Projeleri”yle tıp fakültesi öğrencilerine toplumda lider olma potansiyellerini hatırlatmak, takım çalışması ile projeler oluşturarak çözüm yollarını bulma ve ‘fark yaratabileceklerini’ anlamaları hedefleniyor.

2008 yılından beri devam eden projelerde toplumla üniversitenin bütünleşmesi sağlanıyor. İhtiyaç sahipleri ve hedef kitle titizlikle seçiliyor ve tamamen gönüllülük esasına dayanan bir çalışmayla projeler yürütülüyor.

Gönüllü çalışmalar, gücünü insan, doğa, sanat sevgisinden alan, bilgi birikim ve deneyimlerini birleştirerek toplumun tüm kesimlerine ulaştırabilen özveri ve sabırla hiçbir menfaat beklemeden vermenin erdemini eyleme dönüştüren bir topluluktur. Gönüllü geliştirilen çalışmaların temelinde, gönüllülerin kendi iç zenginliklerini başkaları için düşünüp onların mutluluğu için hayata geçirilen faaliyetler vardır. Gönüllülük esasıyla hareket etmeyi tercih eden kişiler; emeğini, düşüncesini, bilgi birikimlerini sevgiyle yoğurup sonuca giderler… Tıpkı suyun bıraktığı iz gibi, zaman, hayata geçirilen çalışmaların yerine yenilerini koyar… Gönülden tasarlanan çalışmalar yerini yeni projelere bıraksa da yapılanlar unutulmaz... Çalışmalarınızın izlerini bir yaşlının yüzündeki mutlu tebessüm, bir çocuğun içindeki umudun gözlerine yansımasını gözlemlemek mümkündür. İşte bu ve benzeri anlar, içindeki egolarından kurtulmuş kişilerin yani gönüllülerin, yaptıklarının karşılığı olarak yakaladıkları anlara dair küçük hazlardır...

Hayatı Iskalamadan Yaşamak Gerekir…

Yaşamın içinde geçen zaman, durup baktığımızda bize çok şey anlatır… Farkında olmaksızın akıp giden anları geri döndürmek gibi bir şansımız ne yazık ki yok. Öyleyse anların farkına vararak yaşamak gerek… Nice ömürler, sıkışıp kaldığı kısır döngünün esiri olarak tükenip gitmedi mi? Hem kendiniz hem de başkaları için ıskalanan anlara geç kalmadan yepyeni anlamlar katabiliriz…

Gönüllülük esasıyla hareket edince farklı farkındalıklar geliştiriyor insan. Hayata başka bir pencereden bakabiliyor… Çünkü gönüllüler çok iyi biliyorlar ki; mutluluk, karşılık beklemeksizin verebildiğinizde kendiliğinden sizin ve etrafınızdakilerin hayatlarına dâhil oluyor… Hayatın içinde varoluş nedenlerimizden biri de kendimiz ve ailemiz dışındaki kişiler için de faydalı çalışmalar yapmak, yapabilmek değil mi?

Ben demeden biz demeyi bilen birer gönüllü olmak… Onlar bunu başardılar…

Enerjisi gözlerine yansıyan Bikem Hanım’ın, cıvıl cıvıl konuşmaları, neşeli ve güleryüzlü anlatımı bizleri daha da keyiflendirdi. Projelerden bahsederken heyecanı ve mutluluğu gözlerinden okunan Bikem Hanım’ı tanıdıktan sonra memnuniyetim daha da arttı. Böyle değerli bir hekimin, gönüllü projeler için vakit ayırması ve birbirinden değerli doktorlar yetiştirme yolunda bu anlamlı çalışmaları hayata geçirmesi, üniversitelerin hayatlarımıza yansıttığı ışık olsa gerek…

Onlar geleceğin ünlü cerrahları,doktorları olacaklar...Ne canlar kurtaracaklar,insanlığa ne imzalar atacaklar kim bilir? Bilinen o ki, onlar şimdiden mesleklerinin en iyileri olma yolunda ilerliyorlar. Tıp Fakültesi’nin gönüllü öğrencilerini ve eğitimcilerini gururla bir kez de ben tebrik ediyorum. İyi ki varsınız gençler… Onları dikkatle dinleyin,bol bol alkışlayın...Onlar Bizim Aydınlık Geleceğimiz...

-Projelerin çıkış noktası neresi? Bu fikir nasıl oluştu?

Tıp Fakültesi birinci sınıf öğrencileri, topluma karşı olan görevlerinin sadece aldıkları mesleki eğitim ve öğretimle sınırlı olmadığının farkındalığıyla bilinçli bir gönüllülükle, ortaklaşa, koordineli ve belirli bir amacı olan Sosyal Sorumluluk projelerinde de yer almayı istediler. Bu projelerde Öğretim üyeleri ve öğrenciler tamamen gönüllülük esasına dayalı olarak çalışıyor. Bu projelerimiz amacına hizmet eden ve özgün projelerdir.Amaca hizmet etmekle ifade etmek istediğim, topluma karşı sorumluluklarını fark etme, toplumsal ödevleri yerine getirme, kaynak ve bilgi aktarımının karşılıklı sağlanması gibi kavramlar. Tıp Fakültesi olarak hayata geçirdiğimiz projeler içinde yaşadığımız bu topluma karşılık beklemeden hizmet etme bilincini geliştirmekte ve bu bilinci özendirmeyi hedefledi. Üniversiteler tarafından topluma katkı sağlayan projeler önerilmesi ve uygulanması; toplumla üniversitelerin bütünleşmesini sağlayarak, öğrencilerin liderlik görevlerinin yerine getirilmesine katkıda bulunuyor.

-- Bir eğitimci olarak gençlerin sosyal olaylara karşı duyarlılığını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Son 5 yıldır gerçekleştirdiğimiz yılda ortalama 15 projemize, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinin katılımı hayli yüksek,zaten bu projeleri yaşatan da gençlerin sosyal olaylara karşı bu denli duyarlı olmaları, aktif olarak projelerde gönüllü görev almaları oldu.

Öğrenciler, kitleleri aydınlatarak gönüllü çalışmalarımızın bir parçası olmaktan büyük keyif alıyorlar.

-Üç yıldır devam eden projeler içinde her yıl devam eden hangileri?

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Sosyal Sorumluluk Projeleri 2006 - 2007 Eğitim -Öğretim yılında başladı. Sosyal Sorumluk Projelerini üniversitemizde başlatan Prof Dr. Sema Akman’a sizin aracılığınızla bir kez daha teşekkür ediyorum. Çalışmaların bu sene 5. yılını sürdürüyoruz.. Prof. Dr. Nursel Şahin hocanın önderliğinde 5 yıldır devam eden“Kırsal Kesimde Kan Grubu ,Diyabet ve Hipertansiyon Konusunda Bilgilendirme “projesi, Prof. Dr. İnanç Gürer ‘in “Gönüllü Doktor Ağabeyler Ablalar “projesi, Prof. Dr. Piraye Yargıçoğlu ‘nun “Sokak Hayvanlarına Katkı” ve ” Kanser Hastalarına Sosyal Destek” projesi de Prof. Dr. Alpay Sarper ile devam etmektedir. İçeriği aynı olan fakat proje ismi ve yöneticisi değişen projelerimiz de var.

Bunlardan biri Prof. Dr. Gülay Şadan’ın başlattığı ”Kadınların Meme Kanseri Hakkında Farkındalığını Arttırmak “ isimli proje daha sonra Doç. Dr. Gülgün Erdoğan ile “Meme Kanserinde Erken Tanı Yaşam Kurtarır “ adı altında devam etmektedir.

Bir diğeri ise Prof. Dr. Alihan Gürkan ile “Organ Nakli Konusunda Halkın Bilinçlendirilmesi “ adı altında başlayıp “ Bağışlayın Cana Can Katın “ olarak Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar ile devam etmekte olan projedir. “Bir İlköğretim Okuluna Destek” projesi Doç. Dr .Ahter Şanlıoğlu hocamız ile başlamış şimdi ise Doç. Dr. Emel Alimoğlu ve öğrencileri ile devam etmektedir.

- Sosyal sorumluluk projelerinin hedef kitlelerini belirlerken öncelikleriniz ve değerlendirme kriterleriniz nelerdir?

Tıp Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencilerinden oluşan proje kadromuzun verdiği avantaj ile doğrudan veya dolaylı olarak sağlık ile ilgili konular, bilgi birikimimizi, tecrübelerimizi ve olanaklarımızı kullanabileceğimiz ve paylaşabileceğimiz konular, güncel önceliği bulunan konular ve proje de çalışacak gönüllü öğrencilerin seçtiği konular önceliği teşkil etmektedir.

Değerlendirme kriterlerimiz ise en fazla sayıda gönüllü katılımcı ile en fazla sayıda kişiye ulaşarak projenin amacı doğrultusunda belirgin şekilde etkili ve faydalı olabilmektir.

- Sivil toplum kuruluşlarının projelerinize yaklaşımını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Sivil Toplum Kuruluşları , projelerimizin uygulanması aşamasında, her zaman bütün destekleri ile yanımızda oldular. TEGEV, ÇYDD, Hayvanları Koruma Derneği, Yerel Gündem 21, Üniversiteli Kadınlar Derneği vb). Antalya Valiliği, Belediyeler, Antalya Milli Eğitim Müdürlüğü, İlk ve Orta Öğretim kurumları, Zihinsel Engelliler Okulu, İşitme Engelliler Okulu, SHÇEK, Huzurevi, Umutevi, muhtarlıklar ve benzeri kurumlardan destek alıyoruz.

-Tıp fakültesi ders yükü ağır bölümlerden biri, öğrenciler vakit ayırmakta zorlanmıyor mı?

Eğitim dönemi başında duyurulmuş olan sosyal sorumluluk projesi ve proje danışmanlarından Dönem I öğrencilerimiz gönüllü olarak çalışmak istedikleri konuları seçip koordinatörlüğe başvuruda bulunduktan sonra 5-10 kişilik gruplar oluşturulur. Hepsi o kadar istekle çalışıyor ki, her yıl yeni projeler ekleniyor. Bu yıl 200 yeni doktor adayımız fakültemize başladı ve 13 projeyle öğretim yılına başladık. Proje danışmanı, proje grubu ile ilk toplantıyı yaptıktan sonra, bu toplantıda takım kaptanı seçimle belirlenir, ‘proje sözleşmesi’ imzalanır ve yıllık takvim belirlenir. Yıllık takvimde ön eğitim, proje hazırlık, proje tartışılması, ayrıntıların belirlenmesi, sınıfta sunulması, projenin uygulanması ve proje raporunun sunulması için zamanlamalar saptanır.Öğrenciler, proje danışmanları gözetiminde, projenin ayrıntıları üzerinde tartışıp, projeye son şeklini verip “proje formunu” doldururlar. En severek çalıştıkları projeler halkla iç içe oldukları çalışmalar… Sağlık taramaları ve sağlık bilgilendirmelerinde doktorluk mesleğini seçmiş olmalarının farkını hissediyorsunuz. İçinde yaşadıkları topluma olumlu katkılar yapmanın aynı zamanda toplumsal bir sorumluluk olduğu bilincinin aşılanması için başlattığımız bu çalışma üniversitemizle halkın arasındaki köprü olmaya ilerleyen yıllarda da devam edecek. mesleki bilgi ve becerilerinin yanı sıra toplumsal sorumluluk bilinci gelişmiş ,öz güven sahibi hekimler yetiştirmektir. Proje konularının saptanmasında Antalya’nın ihtiyaçları önemli ve öncelikli bir kriter olarak dikkate alınmakla birlikte, başka kriterler de konuların seçiminde belirleyici olmaktadır. Bu nedenle, sürdürdüğümüz sosyal sorumluluk projelerimiz çok sayıdadır.

2010-2011 Öğretim Yılı Projeleri

1. Bir damla kan bir hayattır.

Amacı: Kan bağışı konusunda halkın bilinçlendirilmesi, yönlendirilmesi

2. Bağışlayın cana can katın

Amacı: Organ bağışı konusunda halkın bilinçlendirilmesi

3. Kitap okuyalım beynimizi besleyelim

Amacı: Kitap okuma alışkanlığı kazanmak, felsefe temelini geliştirmek, kültür zenginliği edinmek ve bunu Tıp Fakültesi öğrencileri arasında yaygınlaştırmak için kitap toplamak, kütüphane kurmak ve bu kitapların okunmalarını sağlamak.

4. Bit Pazarı

Amacı: Bu projede kullanılmayan eşyalar ve kıyafetler için ikinci el pazarı kurmak, elde edilen gelir ile Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Burs Fonuna katkı sağlamak amaçlanmıştır. Böylece hem kullanılmayan eşya ve kıyafetlerin kullanıma kazandırılması hem de burs fonu için ek kaynak sağlanması beklenmektedir.

5. Yaşlılara Sosyal Destek

Amacı: Huzurevinde yaşlılarla iletişim, güvenli huzurevi

6. Çocuk Parkı Gönüllüleri

Amacı: Bir hekim adayının çocuk parklarının çocuğun gelişimi üzerindeki etkisiyle ilgili farkında lığını artırmak, özgün düşünce ve öneriler üretmesini sağlamak

7. Bisikletle gelen sağlık ve mutluluk

Amacı: Bisikletli yaşamın insan sağlığına yararları, çevreye katkıları, sosyal ilişkileri güçlendirmesi ile ilgili bilinçlendirme

8. Kırsal kesin kan grubu, diyabet ve hipertansiyon konusunda bilgilendirme

Amacı: Kırsal kesimde kan grubu taraması yapılması, hipertansiyon ve kan şekeri konusunda bilinçlendirme

9. Sokak hayvanlarına katkı

Amacı: Barınaktaki hayvanlara gazete battaniye temin edilmesi, belirli aralıklarla barınak ziyareti, köpeklerin sahiplendirilmesi için web sayfası hazırlanması

10. Kanser hastalarına sosyal destek

Amacı: Halkın kanser hakkında aydınlatılması, risk gruplarına kanser taraması yapılması, kanserli hastalara moral destek vermek,

11. Meme kanserinde erken tanı yaşam kurtarır

Amacı: Kadınların meme kanseri konusunda bilinçlendirilmesi, risk faktörleri ve erken tanı hakkında bilgilendirme

12. Bir İlköğretim Okuluna Destek

Amacı: İhtiyacı olan bir ilköğretim okuluna laboratuar ve kütüphane açılması için çalışmalar yapmak

13. Gönüllü Doktor Abi- Ablalar

Amacı: Küçük çocuklara el yıkama alışkanlığı, diş fırçalama, dengeli beslenme gibi konularda bilgi vererek sağlıklı büyümelerine destek olmak

Prof.Dr.Lütfiye Bikem Süzen Kimdir?

1977 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. 1981 yılında Anatomi bölümü uzmanlığını tamamladı. 1985 yılında Anatomi doktorasını tamamlayan Süzen, 1998 yılında “Profesör” ünvanını aldı. 50’den fazla ulusal ve uluslar arası yayını ve kitapları bulunan Bikem Süzen, 2004 yılından beri Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır.

SABAH AKDENİZ’DEN ALINMIŞTIR


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder