25 Aralık 2011

İSRAFİL KURTCEPHE

Antalya’nın en önemli markalarından birisi olan Akdeniz Üniversitesi, hem eğitimde, hem de bilimsel çalışmalarda örnek olmaya devam ediyor. Rektör Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe ile üniversitedeki gelişmeleri, yapılanları ve yapılacak olanları konuştuk. Son dönemde büyük işler başardıklarını vurgulayan Rektör Prof. Dr. Kurtcephe, özellikle organ nakli ve uzay bilimleri konusunda dünyanın en önemli merkezlerinden birisi haline geldiklerini söyledi. Uzay bilimleri konusunda bir çok uluslar arası projede yer aldıklarını, Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler ile önemli projeler yürüttüklerini dile getiren Rektör Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, Güney Kore ile de gözlemevi anlaşması yaptıklarını, bu ülkeden 5’er milyon Euro değerinde iki adet teleskop geleceğini bildirdi. Geçmişte haksız eleştiriler aldığı organ nakli konusunda dünya tıp literatürüne giren başarılar elde ettiklerini de vurgulayan Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, “Türkiye’nin ilk uzuv naklini yaptık. Aydınlı bir gence iki kol taktık. Şimdi kollarını kullanabiliyor. Dünyada ilk kez bir kadına rahim nakli yaptık. Bu başarı bizi sağlık dünyasının zirvesine taşıdı” dedi. Akdeniz Üniversitesi’nin öğrenci sayısının son 3 yıl içinde, 17 bin 600’den 43 bin 500’e yükseldiğini, Akdeniz Üniversitesi kampusunun hızlı bir gelişme ile dünya üniversitelerine örnek bir hale geldiğini vurgulayan Prof. Dr. Kurtcephe, “Biz artık bir dünya üniversitesiyiz” dedi.
-Akdeniz Üniversitesi’ndeki çalışmalarda dünyadaki teknolojik gelişmeleri yeterince takip edebiliyor musunuz?
Her üniversite her birimiyle takdir edilmelidir. Akdeniz Üniversitesi olarak, her birimimizle takdir edilebilmek için elimizden geleni yapıyoruz. Teknolojik gelişmeleri izliyoruz ve bunlara uyum sağlamaya çalışıyoruz.
  -Son dönemde hangi branş ön plana çıkıyor? 
Akdeniz Üniversitesi’nin kuruluşundan beri lokomotif branşı tıptır. Bu günümüzde de böyle. Ancak son dönemde uzay bilimi atılıma geçti. Uzayın imkan ve fırsatlarından faydalanmayan Türkiye sadece sıradan devlet olur. Eğer çağdaş uygarlıklar seviyesine çıkıp bir dünya devleti olmak istiyorsak mutlaka uzayın imkan ve fırsatlarından faydalanmak zorundayız. Bu nasıl olacak uydu göndereceksiniz, uzay mekiği göndereceksiniz. Bu çalışmalar bir ülke için o kadar önemli ki; nereyi ekeceksiniz, ne kadar ürün biçeceksiniz uydular bunu size gösteriyor. Biz şeker fabrikaları genel müdürleri ile görüşme yapıyoruz. Bize bir proje sundular, rekolte tahminini siz yapın diyorlar. Ve 2 milyon lira da para öneriyorlar. Bunu yapabilecek uzmanlarımız var. Yine Avrupa Birliği’nden bir iş aldık. Uzaydaki uydularının destek hizmet işini bize verdiler. Uyduyu biz takip ediyoruz, analizini biz yapıyoruz. Birleşmiş Milletlerin şu an yapımı devam eden uyduları var. Onların yörünge hesaplama işini de bize verdiler. Aynı şekil de Birleşmiş Milletler Şubat ayında bizi davet etti, Viyana’da bir törenle bir anlaşma imzaladık. Birleşmiş Milletlerin dünyadaki ortağı ikinci üniversite biz olduk. Bu müthiş bir saygınlık. Güney Kore ile gözlemevi anlaşmasını imzalayacağız. 2 tane teleskop veriyorlar, her biri 5 şer milyon Euro değerinde. Saklıkent’e kuracağız. Yine Avrupa Birliği ülkelerinin çeşitli şirketlerden oluşan Belçika merkezli bir konsorsiyum var, Avrupa Uzay Konsorsiyumu. Aralık ayı içersin de onlarla da bir anlaşma imzalayacağız. Bizim tekno kentimizde ortak bir şirket kuracağız. Dünyadaki uydu ihalelerine beraber katılacağız. İşte bu gelişmeler, üniversitemizin uzay bilimlerinde atağa kalkmasını sağladı.
  -Alanya ilçesi ile üniversitenin son dönemlerdeki sıcak ilişkileri dikkat çekiyor. Alanya ile hangi alanlarda çalışıyorsunuz?
Alanya Ticaret Odası Başkanı Kerim Aydoğan, etrafına pozitif bir enerji yayıyor. Kerim Beyde hiç hayır yok, önerdiğiniz bir şeye mutlaka alternatif bir çözüm ile yaklaşıyor. Konaklı Belediye Başkanı Abdullah Bey ile bana geldiler. Ellerinde bir proje var, diyorlar ki bunu eğitim fakültesi yapalım. Burada teknik fakülte olsun istiyorlar. Ben teknik insan değilim. Ama baktığımda gördüm ki bir eğitim fakültesi olarak düşünülüp çizilmiş bir proje değil. Bu proje güzel bir kongre merkezi olabilir. Bizim bu kongre projemiz böyle gündeme geldi. Turizmde ölü sezon dediğimiz 4 aylık dönem, bu tesis sayesinde hareketlenecek.
  -Alanya’da devlet üniversitesi kurulması ile ilgili projenin fikri nasıl oluştu?
Orada bu aşkı, bu sevdayı, eğitime verilen bu desteği gördükten sonra, Alanya’da mutlaka bir devlet üniversitesi kurulması gerektiğini anladım. Yeni kurulan üniversitelerimizin çoğundan daha fazla orada öğrencilerimiz var. Bu düşüncemi geçenlerde yapılan temel atma töreninde Başbakan Yardımcımız Bülent Arınç’a sundum. O da hararetle destek verdi. 2012 yılı içersinde Alanya’da devlet üniversitesi kurulur diye düşünüyorum. Ben şimdi şöyle bakıyorum; her yere üniversite kurabilirsiniz, ama kuracağınız yeri iyi seçmeniz lazım. KKTC’de kaç tane üniversite var? Antalya’nın tamamı kadar değil KKTC. Bu kadar güzellik var, şu havayı nerde bulabilir öğrenci? Kültürel alt yapı da değişiyor, eskisi gibi değil. Öğrenciler kütüphaneler bulabiliyor, iş bulabiliyor. Çoğunluğu yazın eve bile gitmiyor. Yaz tatilinde Antalya’da kalıp çalışıyorlar.
  - Üniversite kampüsündeki değişikler ve düzenlemeler kapsamında bu yıl neler yapıldı?
Resmi ziyaret için Japonya’dan bir üniversitenin rektörü ve idari heyeti geldi. Bir gün sabah erken kalkmışlar, sabah 06.00’da kampusu gezmişler. Sonra buluştuk. Konuk rektör izlenimlerini anlattı, çok gururlandık. Sayın rektör dedi ki; ‘Ben ABD’de okudum. Oradaki kampusa hayrandım. Ancak sizin kampusunuzu görünce fikrim değişti. Bu kadar güzel bir kampusa hayal etmemiştim.’ Biz bu tür övgüyü her gelenden almaya başladık. Sadece Türkiye’nin değil. Dünyanın en güzel üniversite kampuslarından birine sahibiz. Bizim yeni yaptığımız Hukuk Fakültesi binası herkesin dilin de şimdi. Diğer yapısal değişimlerimiz de hızla devam ediyor.
  -Göreve geldiğinizde hedefleriniz arasında öğrenci sayısını arttırmak da bulunuyordu. Bu süreçte başarılı olundu mu?
Herkes şimdi bunu konuşuyor. Gerçekte hızlı büyüdük. Bu hızlı büyümenin büyük sorunlar getireceğini de öngörerek hareket ettik. Son 3 yıl içinde, 17 bin 600 öğrenciden 43 bin 500 öğrenciye ulaştık. Bu artışın karşılığı ekibimizi ve fiziki koşullarımızı da geliştirdik.
  -Tıp Fakültesi’nin teknolojiye ayak uydurabilmesi için gerekli olan eksikler tamamlanabildi mi? Tıp Fakültesi hastanemizde de önemli değişimler yaşandı. Eski teknolojinin yenilenmesi için harcadığımız para 25 milyonu geçti. Şimdi yeni bir ihaleye çıkacağız. Sadece öğrencilerimizin eğitim maketlerine 500 bin lira veriyoruz. Teknoloji o kadar çok gelişiyor ki, öğrenci o maketi alacak, insan gibi iç organların tamamını inceleyebilecek. Bütün bunlar bizi uluslararası rekabet pazarında güçlü kılıyor. Diğer taraftan bunları yaparken, hastanemiz alt yapı bakımından yeni tesislere kavuşturuldu. Psikiyatri Hastanesi inşaatını yüzde 17 seviyesinde aldık, 1 yılda bitirdik. Bir kemoterapi ünitesi kurduk. Şimdi diğer sağlık kuruluşları bizim projemizi örnek alıp uyguluyorlar.
  -Tıp Fakültesi’nin yetersiz gelen kapasitesi yoğunluklara neden oluyor. Bu konuyla ilgili öncelikli çalışmalarınızı nelerdir?
Bizim hastanemizin sadece A bloğu vardır. Yıllarca B bloğu yapılmadı. Sorulduğunda da; Devlet Planlama Teşkilatı gerek görmüyor, para vermiyor dediler. İlk bütçe görüşmesine gittiğimde bu konuyu açtım. Bana dediler ki; ‘Sizin 755 yatağınız var, bu yatak yeter.’ Ben yılmadım, her dönem isteğimi tekrarladım. Ancak üçüncü görüşmede ikna edebildim. Ve hastanenin bütçesini aldık. Eylül sonunda temeli attık. 25 Eylül’den bugüne 5’inci katın betonu atıldı. 375 günde bitirilmesi planlanıyor. Yeni binada; 306 yatak, 18 yoğun bakım yatağı olacak. Odaların yüzde 60’ı birer kişilik, yüzde 40’ı ikişer kişilik olacak. Bu bina aynı zamanda bizim marka değerimizi de arttıracak. Bu bina hizmetle girince, 2012 yılının ortalarında eski binayı ele alacağız ve modern bir hastaneye dönüştüreceğiz. Bu işleri bitirdikten sonra, başlangıçta Organ Nakli Hastanesi diye planlanan, ama maalesef bu amaçla kullanılamayan B blok ise gerçek işlevine kavuşturulacak. Organ Nakli Hastanesi’ne dönüştürülecek. Bir de G bloğumuz var, yarım kalan… Geçmişte sorunlar yaşayan, Sayıştay’ın incelemesi sonrası ihale yasasına aykırı işler yapıldığı tespit edilen ve inşaatı yarım kalan binamız var. Firmayla anlaştık ve ihaleyi feshettik. Onu da 1,5 yılda bitireceğiz. Türkiye’nin en gelişmiş laboratuarı olacak.
  -Tıp Fakültesi’nin bu yılki organ nakli başarıları tıp literatürlerine girdi. Daha önce uygulanmamış nakilleri tercih etme nedeniz planlı bir hedefin sonuncu muydu?
Prof. Dr. Alper Demirbaş ve ekibinin ayrılmasından dolayı beni çok eleştirmişlerdi. Kimseye derdimi anlatamadım. Türkiye’nin ünlü yazarları bile köşelerinde; 25 yıllık Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezini heba ettiğimi yazdılar. O günlerde yeni görevlendirdiğim arkadaşlarımı çağırdım. Kendilerine hedef koymalarını istedim. Sayısal başarının yanına, tıbbi başarıları ve yenilikleri de eklemelerini istedim. Benim fikrim uzuv nakliydi. Vücut içinde bir sürü organ nakli yapıyoruz, ama dışarıda bir sürü uzvunu kaybetmiş olan insanlar var. İşte bir terör belasıyla ülkemiz boğuşuyor. Kimi elini, kimi kolunu, kimi bacağını kaybediyor. Benim kafamdaki düşünce buydu. Arkadaşları topladım yeni hedefimiz uzuv nakli olacak. ‘Hocam kanun yok’ dediler. Kanunu çıkarmak TBMM’nin görevi, bunu kulisini yapmak benim işimdir. Sağlık Bakanımızla bu konuyu birkaç defa konuşmanın sonunda kanun tasarısı hazırlamak üzere komisyon kuruldu. Yaklaşık 7 ay boyunca bu komisyon çalışmaları yapıldı.
  -İlk nakil yapıldığında beklediğiniz kanun çıkmış mıydı?
Komisyon yasa tasarısı ile ilgili son çalışmayı bizim ev sahipliğimizde, Adrasan’daki tesislerimizde yapacaktı. Fakat o sırada bir verici çıktı. Bir sabah Ömer Özkan Hoca beni arıyor. Bir trafik kazasında ölen gencin ailesi tüm uzuvlarını bağışlamış. Bu tarihi bir fırsattı. Bir risk analizi yaptım. Şimdi başarırsak bizi baş tacı ederler, ama kazara başarısız olursak beni görevden alabilirler, özgürlüğümü kaybedebilirim, hapis yatabilirim, unvanlarımdan olabilirim. Ayrıca çok pahalı bir tedavi süreci yaşanacak. 1 yıla aşkın bir süre ilaç kullanılacak. Masraflar da 1 milyon lirayı aşacak. Şimdi yasa yok, yönetmenlik yok. Bu nedenle Sosyal Güvenlik Kurumu bu harcamaları ödemeyecek. Ömer Hoca ile bu riskleri göz önüne aldık, risk almadan asla büyük başarılara imza atılamayacağını biliyorduk. Nakil çalışmasına başladık, sonra ben haber vermek için Sağlık Bakanımıza ulaşmaya çalıştım. Bakan bey İrlanda’daymış. Durumu kendisine anlattım. Özel izin çıkarıldı. Ve hikaye başarıyla sonuçlandı. Olay bizi sağlık dünyasının zirvesine taşıdı. Bu çocuğumuz iki elini kullanıyor. Geçen hafta gelmiş buraya, incir getirmiş elleriyle. Ona 25 Eylül’de doğum günü düzenledik. Pastayı kendi eli ile kesti. Çift kol nakli yapınca yasa çıktı. Şimdi isteyen yapabilir.
  -Hastanenizde bu kadar özel operasyonların yapılmasının Akdeniz Üniversitesi markasına katkısı oldu mu?
Biz çift kol naklinin ardından rahim nakli gerçekleştirdik. Bu iş için bizden önce 3 ülkede rahim nakli üzerinde çalışılıyordu. ABD, İngiltere ve İsveç. Özellikle İsveçlilerin bu konunun çok üzerinde duruyorlardı. Hedefleri de 2012 yılı içinde nakli yapmaktı. Biz nakli yapınca o İsveçli ekip Türkiye ye geldi. Geçen ay burada basın toplantısı düzenledik. Bize övgü yağdırdılar. Birlikte çalışma istediklerini söylediler. Şu an çalışıyoruz. Bir Hollanda televizyonu belgesel için yapım izni istedi. Bilim çevreleri bizi organ naklinde dünyanın lideri ilan etti. Çünkü kimsenin yapmadığı bir işi yaptık.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder