09 Temmuz 2010

ANTALYA DÜNYA PLAJ HENTBOL ŞAMPİYONASI




Yaz aylarının vazgeçilmez spor organizasyonlarından biri de hiç şüphesiz plaj hentbolu organizasyonları. Bir sezonun ardından hentbolcular plajlarda boy göstererek yeni sezona kadar hentboldan kopmamak için kıyasıya bir mücadele veriyor.

Bayan Hentbol Milli Takımımız zorlu bir sınavın eşiğinde… Kariyerinde 2002 Avrupa ikinciliği, 2006 Dünya beşinciliğinin yanı sıra, 2004 yılı Dünya Plaj Şampiyonası’nda Dünya İkinciliği gibi büyük başarılar bulunan ve güçlü rakipleri karşısında oldukça zorlu bir sınav verecek olan bayan hentbolcularımız, yoğun bir kamp programıyla Antalya Lara’da yapılacak olan Dünya Plaj Hentbol Şampiyonası’na hazırlanıyor.

Hentbol, her yaş ve cinsiyete hitap edebilen nadir spor dallarından biri. Bununla birlikte hentbol, sporun genel özelliklerden olan kuvvet, dayanıklılık, sürat ve esneklik gibi kazanımlara olan katkısının yanında bağımsız hareket etme, kollektif düşünebilme, irade gücü, cesaret, azim, iyi karakter ve dürüstlük gibi özelliklerin kazanılmasına da büyük katkıda bulunuyor.

Hentbol, tarihi çok eskilere dayanan bir spor dalı. Antik Yunan tarihi, Homeros’un bu oyuna oldukça benzer bir oyunu oynandığını yazıyor. Milattan önce 600 yıllarında geçtiği tahmin edilen bu sporda, atletlerin bir duvara topu vurduktan sonra kapma çalışmaları ve bu süreç içinde yaptıkları mücadeleyi anlatılıyor. Yine Bizanslıların "harpaston" adını verdikleri oyun da neredeyse günümüz hentbolunun temelini oluşturuyor. Ortaçağda Alman ozan Walter ise "top yakalama" adında hentbola oldukça benzer bir oyundan bahseder. Ancak Hentbol, gerçek seklini 19. yüzyılda Danimarka'da almış. Hentbolun kökeni Danimarka'da oynanan 'Handball' denen bir oyundan geliyor. Ülkemizde de ilk olarak 1947'de Türkiye Hentbol Şampiyonası düzenlenmeye başlamış.

Plaj Hentbolu ise ülkemizde 1996 yılından itibaren oynanmaya başlayan ve oldukça ilgi gören bir spor dalı. 2000 yılında ilk kez İtalya’da Avrupa Plaj Hentbol Şampiyonası düzenlendi. Bu şampiyonaya erkek ve bayan milli takımlarımız katıldı.



LARA’DA 5 SAHA HAZIRLANDI

Dünya Plaj Hentbol Şampiyonası için Lara Birlik Plajı’nda tribün kapasitesi 2 bin 200 kişilik bir tane, 500 kişilik iki tane ve 300 kişilik 2 tane olmak üzere toplam 5 saha tüm altyapısıyla birlikte hazırlanıyor. Şampiyona yerli ve yabancı konuklar tarafından ücretsiz olarak izlenebilecek. 4. Erkekler ve Bayanlar Dünya Plaj Hentbol Şampiyonası TRT televizyonu tarafından da naklen yayınlanacak.

Bu ay başlayacak olan şampiyonaya, toplam 18 ülkeden 24 takım katılacak. 22-27 Haziran tarihleri arasında yapılacak şampiyonada mücadeleler, Lara Birlik Plajları'nda gerçekleşecek. Sabah 11.00’den itibaren akşam 22.00’ye kadar devam edecek maçlar ayrı ayrı sonuçlanan iki devre oynanıyor. Her devre 10 dakika sürüyor ve milli sporcularımız Antalyalıların desteğini bekliyor.

Bu haftaki sohbetimizi şampiyona öncesi Club Hotel Sera’da son hazırlık kampını yapan Bayan Milli Hentbol Takımı’nın takım kaptanı Senar Yeşilbayır Dayat ve takımın başantrenörü Birol Ünsal ile gerçekleştirdik.

Yeni evli olan takım kaptanı Senar aynı zamanda takımın en deneyimli oyuncusu… Sporculuğun çok büyük bir fedakarlık gerektirdiğini söyleyen takım kaptanı “Bugünlere büyük özverilerle geldik, şampiyonanın ev sahibi olarak şampiyonluğu almak ilk hedefimiz” diyor.

Bayan Hentbol Milli Takımı’nın antrenörleri Birol Ünsal ve Kadir Ayar, takım kaptanı ve pivot oyuncu Senar Yeşilbayır Dayat, kaleciler Serpil Çapar, Sevilay İmamoğlu ve Necla Ulucan, oyun kurucular Serpil İskenderoğlu, Çiğdem Özcan, Yeliz Özel, Sıdıka Kurban, Güneş Atabay, Didem Hoşgör, Ceren Akgün, Yasemin Şahin, ve Gonca Nahçıvanlı’ya biz de bol şans diliyoruz.



Son hazırlıklar nasıl gidiyor?

Senar Yeşilbayır Dayat: Hazırlıklarımız çok iyi gidiyor. Salondan sonra plaj antrenmanları elbette daha farklı oluyor. Sabah ve akşam antrenmanlara devam ediyoruz. Hedefimiz elbette Dünya Şampiyonluğu ve elimizden gelenin en iyisini yapacağız.

- Salon maçlarına göre plajda oynamak daha mı zor?

Senar Yeşilbayır Dayat: Aslında salonun yapısı daha basıktır. Plajda hem görsel açıdan hem de açık havada olduğu için oynamak daha keyiflidir. Ama zeminin kum olmasının zorluğu salondan daha fazla elbette. Plaj Hentbolu daha fair play’a yönelik, kuralların daha farklı olduğu aynı zamanda eğlenceye de imkan sağlayan bir ortam yaratıyor. Takım olarak plajda oynamaktan çok zevk alıyoruz.

- Kaç yıldır hentbol oynuyorsunuz?

Senar Yeşilbayır Dayat: Hentbola 12 yaşında başladım ve 23 yıldır hentbol oynuyorum. Hala ilk günkü hırsımdan ve mücadelemden en ufak bir eksilme hissetmem. Hentbol’da eğer kondisyonunuz iyiyse üst yaş sınırı yok ama ben artık bırakmayı da düşünüyorum. Yeni evliyim, eşim de Gençlerbirliği’nde yardımcı antrenör olduğu için zaten görüşemiyoruz. Artık çocuk sahibi de olmak istiyorum. Bu yıl benim son yılım olabilir. Bu yaşıma kadar özel hayatıma çok dikkat ettim. İçki ve sigara kullanmam. Uyku saatlerim ve yeme içme alışkanlıklarım bile maç günlerine ve antrenman saatlerine göredir. Sporculuk dışarıdan görüldüğü kadar kolay bir iş değil. Hayatınızdan çok fedakarlıklar gerektiriyor. Tüm hayatımı maçlarıma ve antrenmanlarıma göre ayarladım. Bizim takımımızda 17 yaşında olan oyuncularımız da var. Ben hala oynayabiliyorsam kendime dikkat ettiğim içindir. Yerimi yeni nesil oyunculara bırakırken onlara takım ruhunu ve takım olabilme duygusunu da bırakmak isterim.

- Hem sporcu hem kadın olmak evliliğinizi etkiliyor mu?

Senar Yeşilbayır Dayat: Takımda evli olan üç kişiyiz ve eşlerimiz bizlerin en büyük desteğidir. Bir arkadaşımızda hemen turnuvadan sonra evleniyor. Bizlerdeki hentbol aşkı öyle bir aşk ki öncelikle spor deriz. O da sadece turnuva için Antalya’ya geldi ve “turnuvadan nikaha” gidecek diyebiliriz.

- Plaj Hentbol’unda dünyadaki bilinirliğimiz yüksek mi?

Senar Yeşilbayır Dayat: Plaj hentbolunda tüm ülkeler artık Türkiye’yi biliyor ve bizi güçlü bir rakip olarak görüyorlar. 2002 yılındaki Avrupa ikinciliğimizden sonra çıtamız daha da yükseldi. Türkiye hentbolda hep ilk beşte oldu. Ülkemizin 3 tarafının denizlerle çevrili olması bizim plaj hentbolundaki en büyük avantajımız. Oyuncu açısından alt yapıdan yetişen oyuncu azlığımız olmasa çok daha büyük başarılara imza atmış olabilirdik. Bizim milli takımdaki on oyuncu için kemik kadro diyebiliriz. On senedir beraberiz ve artık kardeş gibi olduk. Maçta birbirimizin bir bakışından ne demek istediğimizi anlar hale geldik ama on senemiz gece gündüz beraber geçti. Ailemizden, eşlerimizden çok takım arkadaşlarımızı görüyoruz. Bizlerin ailesi takım arkadaşlarımız oluyor.

- Maçlardaki izleyici sayısından etkileniyor musunuz?

Senar Yeşilbayır Dayat: İzleyici bizim için o kadar önemli ki izleyicinin olmaması bizi maça başlarken bile olumsuz etkiliyor. İzleyicilerden hem oyuncular hem hakemler etkilenir. Hentbol maçlarında izleyicimiz çok olmuyor ama plaj hentbolunda bu yıl Antalyalıların bizleri yalnız bırakmayacağını umuyoruz. Bizi desteklemeye geldiklerini gördüğümüzde daha büyük bir heyecanla oynuyoruz. Dilerim Antalyalılar Plaj Hentbolu Dünya Şampiyonası’nda Türkiye’yi yalnız bırakmazlar.

- Takımın maçtan önce uğurlu geldiğine inandığı bir alışkanlığı var mı?

Senar Yeşilbayır Dayat: Takım olarak değil ama herkesin kendine göre uğurlu bir eşyası vardır. Kimi hep aynı çorabı giyer, kimi hep aynı çantayı kullanır. Herkes maça çıkmadan önce dua eder ve birbirine şans diler. Eşyaların uğurlu geldiğine ve şansa inanan bir takımız diyebilirim.



- Diğer ülkelere kıyasla fiziki şartlarımız yeterli mi?

Birol Ünsal: Bugüne kadar bir çok ülkeye maça gittik ama Antalya kadar güzelini görmedik. Havaalanına yakın, oteller bölgesinde, plajı bu kadar müsait bir başka yer yok. Toplam 18 ülkeyi ağırlayacağız. Şampiyona boyunca toplamda 112 maç yapılacak. Günde 26 tane maç oynanacak. Büyükşehir Belediyesi, Muratpaşa Belediyesi, Akdeniz Üniversitesi ve AKTOB’a destekleri için teşekkür ederiz. Hentbol sporuna katkıları için Hentbol İl Temsilcisi Nedim Kul’un emekleri de çok önemlidir.

- Şampiyona ile ilgili neler söylersiniz?

Birol Ünsal: Seyirciler canlı müzik eşliğinde eğlenerek maç izleyebilecekler. Antalyalıları Dünya Hentbol Şampiyonası’nda Lara plajlarında görmek isteriz. O kadar iyi bir takımımız var ki şampiyonluğu hep son anda kaçırmışlardı. Bu yıl ev sahibi olarak şampiyonluğu biz almak istiyoruz. Takımın oyuncularının hepsiyle altı senedir beraberiz, bu organizasyonu yapabilmek için de on yıldır omuz omuza mücadele ettik. Bugünler on yıllık bir emeğin sonucu diyebiliriz. Şu an takımın başında ben varım ama kızlarımız on yıldan fazla bir süredir omuz omuza aynı takımda mücadele ettikleri için birbirlerini ve sorumluluklarını biliyorlar. Çoğu zaman benim müdahalem gerekmiyor bile, takımı idare etmek zordur ama bu takımla çalışılınca hiçbir zorluğu yok.

- Hentbolda on yıl öncesinde bugünlere geleceğinizi düşünmüş müydünüz?

Birol Ünsal: Sadece hentbolda değil, sporun her dalında önce başarıyla ilgilidir. Ülkemizde başarı ilgiyi de getiriyor. 1997’de hentbolda takımımız bile yoktu. Ama uluslararası başarılarımız bizi Dünya Şampiyona’sına kadar götürdü. Antalya’da bizi sahiplenen herkese teşekkür ediyoruz. Plaj hentbolu biraz şova yönelik de bir branş diyebiliriz. Spor dilinde aktif dinlenme dediğimiz, sporcuların oynayarak dinlendiği bir ortam diyebilirim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder